Du är fin som du är <3

På SVT:s nyhetssändning Aktuellt visade de just ett inslag om framförallt mammaor som placerar sina döttrar i modellskolor redan vid fyra års ålder. Motivering "tjejer tycker om att vara snygga och pyssla med sitt utseende" och "i dagens samhälle blir barnen vuxna fortare och det gäller för dem att prestera och utveckla ett gott självfötroende". En mamma jämförde sin dotter med en docka och beskrev det som att hon satsar på dottern istället för som andra föräldrar som hellre satsar på huset eller sin egen hobby.  

1. Mm.. Kanske är det så att tjejer tycker om att pyssla med sitt utseende för att vara snygga, men VARFÖR är det så? Förmodligen för att modeindustrin och kapitalismen vill ha det så. Det är tjejer som i störst utsträckning syns i reklamfönster med "snygga och lättklädda kroppar". Redan som liten får många flickor lära sig att det är viktigt att vara snygga. Man ska vara smal, lättklädd och klä sig efter senaste mode. Dock inte för lättklätt för då är man en slampa.... Snacka om press. Ingen kan väl tro att en fyraåring av sig själv kommer på att det är viktigt att sminka sig, ha fina kläder och vara smal. Det kommer med all sannolikhet någonstans ifrån.

2. Ja, det är sant att det är viktigt att prestera och ha gott självförtroende men inom vad? Modeindustrin? Nej, tack! Hur kan man jämställa sitt barn med ett hus? Jag är helt övertygad om att föräldrar som inte är utseendefixerade satsar på sina barn. Det låter däremot väldigt ohälsosamt att se sina barn som dockor. Vidare ska vi INTE bedöma människor efter deras utseende. Alla är vi fina som vi är; tjocka som smala, långa som korta eller solbrända som blekisar. Det är insidan som är den viktiga. Jag själv skulle aldrig vilja få ett jobb, en partner eller en fötroendeuppdrag tack vare mitt utseende. Kompetensen måste sitta i annat. Insidan ger definitivt utsidan sin glans. Prestera ja, men gärna med hjälp av hjärna och hjärta och inte kläder och smink. Hur kul kan det egentligen vara att enbart känna att man är bra på att vara snygg? Personligen värdesätter jag kreativt och kritiskt tänke högt över det.

Sedan är det klart att man ska få klä upp sig emellanåt, det handlar inte alls om det, utan om vilka signaler vi sänder ut till våra kvinnliga medmänniskor.  

3. Att vara tjej idag är inte alltid så enkelt. Man förväntas både vara snygg, smart, huslig, trevlig och konstant tillgänglig. FINNAS & FINNAS, alltid kunna täcka upp. Man ska prestera bra i skola/arbetet men arbeta för guds skull inte för länge för då hinner du inte med privatlivet och tvärtom. Detta konstanta dåliga samvete och en känsla av att inte duga eller räcka till har varit nära att få mig att brista vid ett flertal tillfällen och då har jag ändå ingen familj, utan är singel.

4. Vi säger oss leva i ett av världens mest jämställda samhällen men hur ser det ut i praktiken egentligen? Möjligen har vi goda teoretiska ambitioner i landet lagom men faktum är att ojämställdheten lyser igen, i mångt och mycket. Detta är ett ansvar för ala män som kvinnor. Fler kvinnor behövs i politiken, på olika fötroendeuppdrag och så vidare. Att kvinnorna saknas som ledare är inte bara männens fel eller kvinnornas fel, utan det är en ond spiral, som alla måste hjälpas åt att brottas med. Peppa kvinnor att ta för sig på andra sätt än genom utsidan och en del män borde dra sig tillbaka. Göra mer åt problemet och snacka mindre. Slutligen hur jämställd är modeindustrin?????

5. För mig är det alldeles, ja helt j*kla självklart att det är insidan som räknas och inte utsidan. Tydligen är detta ingen självklarhet för alla. Avslutningsvis, du är fin som du är, vem du än är. Alla bär vi på fantastiska skatter som är unika för var och en av oss. Skatterna är så klart vi själva. Fortsätt vara dig själv, var den du vill vara både utanpå och inuti. Det brukar bli bäst så.

Med dessa ord säger jag god natt.  


Kommentarer
Postat av: Niklas

Allt för sant! Tack för dina kloka inlägg!

2012-01-16 @ 22:21:29
Postat av: Magneten

Jag håller inte med, jo, om det sjuka i att utsätta sin fyraåring för modelljobb etc. Utseende spelar visst roll och alla kan påverka utseendet till det bättre. Alla kan inte bli miss universum, men med rätt attribut kan man se någorlunda snygg ut. Vad man har för kläder, vilken stil man har är det första intryck man ger till omvärlden och det sägs ju att första intrycket är avgörande ;) Att ställa sig utanför vad som är norm för att "vara rätt" är en aktiv handling som är väldigt modig, och då ger man intrycket att man inte är som alla andra vilket är positivt. Jag tror att människor som säger att "utsidan inte spelar någon större roll" tillhör den kategorin. Det personerna i själva verket säger är "utsidan spelar roll och jag väljer att framhäva den på mitt sätt".

2012-01-17 @ 07:27:33
Postat av: vispen

Jag håller med Niklas, ett väldigt bra inlägg, tack för att du delar med dig av dina tankar :)

2012-01-17 @ 11:40:03
URL: http://vispen91.blogg.se/
Postat av: Jonas Jakobsen

Jag tycker det är ganska sjukt att mammor placerar sina 4 åriga döttrar i modellskola. Ska dom börja med BH vid 3 årsålder då? ha det bra! Kram.

2012-01-17 @ 15:00:29
URL: http://jonte85.blogg.se/
Postat av: Catta

Niklas & Vispen: Kul att ni läser, glad jag blir för era kommentarer.



Magneten: Jo givetvis är det så. Det är helt ofrånkomligt att det första intrycket sker via det yttre. Det jag är kritisk till är inte att folk bryr sig om sina utseenden utan snarare de ideal som samhället målar upp. Det är sjukt att fyraåringar ska utsättas så tidigt för all propaganda och tvingas prestera väl utseendemässigt. Att vara vacker är väl knppast det viktigaste att lära ett litet barn, eller?Men aktiva val kring sitt utseende är alltid bra men frågan är hur aktivt det är i en modellskola, där styr nog samhällets mode/ideal rätt starkt (om man inte är så känd så att man kan ha makt att påverka vad man vill visa upp såklart).



Ha det bra allihop!

2012-01-18 @ 18:55:01
URL: http://tystcatta.blogg.se/
Postat av: Magneten

måste se det där inslaget på SVT-play. Hur dåligt självförtroende måste inte de där mammorna ha som utsätter sina barn för sådan press i så tidig ålder.

2012-01-18 @ 20:45:09

Kommentera inlägget här:

Namn:
Kom ihåg mig?

E-postadress: (publiceras ej)

URL/Bloggadress:

Kommentar:

Trackback
RSS 2.0