El och aktivitetsanalyser

En del saker märker vi inte att vi är otroligt beroende av förän vi blir av med dem. Elen är definitivt en sådan grej. Nog är jag högst medveten om att vi använder oss av el i nästan alla våra dagaliga aktiviteter men det är verkligen inget jag brukar fundera över. Mycket av det vi gör, bara gör vi utan att analysera hur det går till eller vilka redskap som behövs.

Under elavbrottet här på cirka en halvtimme hann jag hur som helst tänka massor. Många aktivitetsanalyser gjordes i mitt huvud. Det är lite roligt att det just är aktivitetsanalyser jag börjar göra när jag slår mig ner i soffan med ett ljus på bordet och inser att det är lika bra att bara gilla läget och slappna av. Aktivitetsanalyser fick vi nämligen göra jämt och ständigt under min utbildning till arbetsterapeut.

Sammanfattningsvis gör man en aktivitetsanalys genom att kortfattat beskriva aktiviteteten dvs hur den görs. Därefter ska miljön analyseras, både den fysiska, sociala och kulturella. Därefter är det dags att börja fundera över vilka utrustning som kan tänkas behövas. (Här kom jag fram till att el är en utrustning vi i västvärlden ofta behöver eller i alla fall gjort oss beroende av, då vi har byggt och konstruerat våra samhällen utifrån elen. Sist men absolut inte minst så ska säkerhetsriskerna analyseras samt värderas. Att äta en måltid kan tillexempel te sig rätt ofarlig men även denna aktivitet bär med sig en del risker. 

Elavbrottet skänkte trots sitt mörker en del lugn över mig och min läenhet. Egentligen borde jag släcka ner allt emellanåt och sätta mig med ett ljus och bara tillåta mig att vara med mig själv. Nu ska jag använda lite el till min vattenkokare och göra mig lite kvällste. Sedan ringa och säga godnatt till den finaste jag vet :).

Ha det fint allihop!

Vardag igen

Hej allihop! (om någon nu fortfarande läser)

Tre underbara veckor semester är tillända och det känns såklart både skönt och lite jobbigt. Jag har hunnit göra en hel del under min ledighet. Semestern inleddes med en härlig vecka i Turkiet med mamma. Mycket sol, bad och god mat fyllde veckan. Vi var på en härlig båtuflykt med flera badstopp. Nog för att jag ser dåligt men kristallklart vatten missar inte ens jag. Flera av badstoppen var väldigt vackra! Under vår vecka i Turkiet fick vi även uppleva två små jordbävningar. Det var verkligen en speciell känsla och faktiskt lite otäckt eftersom jag inte visste om den skulle öka i storlek.

Trots den svenska kylan var det trevligt att komma hem. Min diplomatiske vän anlände till Sörmland och vi fick några mysiga dagar med min familj.

Midsommar spenderades hos honom "för landet är trevligare över midsoammar än storstan". Jag anser dock att snapsen går ner lika bra i storstan som på landet. Hallandsfläder är faktiskt farlig. Det blev inte bara för mycket snaps under midsommar utan även en förlust i monopol. Jag sörjde dock inte. Jag var väldigt tacksam över att få krypa ner i en säng när klockan började närma sig halv fem på morgonen.

Resten av semestern flög också bara iväg. Några öl hanns med och en stor shoppingdag med några tjejkompisar i stan. En ny sommargarderob fick avsluta min semester. 

Trots att det alltid är lite småjobbigt att börja jobba igen är jag riktigt glad över att jag har ett arbete att återvända till och extra glad är jag över att arbetet jag utför känns meningsfullt. Den här veckan har räkningar, möten och resebokningar varit det som erbjudits mig. Bäst av allt har hemsideutbildningen varit som jag fick igår :). 

Nu lär tiden rulla på för fullt. Och om två veckor rullar jag och åtta andra personer iväg på cyklar från Göteborg mot Uppsala. Japp, om det finns uppenbara brister i kollektivtrafiken för personer med synnedsättning får man veckert hitta sin egen kollektivtrafik.  Vi cyklar alltså närmare 70 mil för att uppmärksamma att varken ledsagning eller utrop inom kolelktivtrafiken fungerar optimalt överallt. Det ska verkligen bli en utmaning det här.

Två slutsatser:

* När min omgivning behärskar tankeläsning ska jag inte vara sämre än att jag också lär mig denna magiska gren.
* Det tycks vara mode att skapa nya problem. Hm, märkligt för själv har jag inte noterat att världen har för få problem.... 

RSS 2.0